Владимир Путин е отрязал шефа на външното разузнаване на Русия

Getty (архив)
share

"Руският президент Владимир Путин е отрязал шефа на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин", това написа британският вестник "Дейли мейл".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Според обширен доклад на базиран в Обединеното кралство мозъчен тръст директорът на СВР е заявил на държавния глава и върховен главнокомандващ, че въоръжените  сили на Москва не са подготвени за пълномащабна инвазия в Украйна. "Наришкин е препоръчал на Путин да отложи агресията си, но получил категоричен отказ", се посочва в документа, цитиран от медията.  

Изданието отбеляза, че се е стигнало до остра размяна на реплики между двамата. "Въпреки това Путин не е уволнил Наришкин", добави вестникът.


Според института агентите на Москва в Украйна са започнали своята активна дейност най-късно през юни 2021 г. "Чрез разклонената шпионска мрежа са били получени данни за числения състав и техническото оборудване на въоръжените сили на Украйна, политическите настроения в страната и така нататък", заявиха от мозъчния тръст.

"При анализ на ситуацията се е стигнало до извода, че датата 24 февруари 2022 г. не е подходяща и е било препоръчано началото на войната да бъде отложено. Това обаче е било отхвърлено от най-високо ниво", написа още "Дейли мейл".  

"Авторите на документа допълниха, че за съставянето му са използвани данни, получени от украински и британски специални служби", добави медията. 

Владимир Путин към тайните служби: Търсете шпиони-камикадзе

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини