Мобилизирани руснаци се оплакаха на Владимир Путин

Getty (архив)
share

"Военни от отряда "Щорм" в състава Осма армия на руските въоръжени сили, разположена в източната украинска Донецка област, записаха обръщение към президента на Русия и върховния главнокомандващ Владимир Путин", предаде базираното в Нидерландия издание The Moscow Times.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13425

"Войниците и офицерите се оплакаха на държавния глава, че зад тях са били разположени заградителни отряди. Ние се бихме с украинците с насочени към тиловете и гърбовете ни дула. "Ако отстъпите, стреляме на месо", това чувахме отзад", каза един от тях.

Също така военните заявиха, че нямат никакви документи. "Паспортите (основен документ за самоличност в Русия) ни ги прибраха във военните окръжия. Но не дадоха военни книжки. На хартия се водим учебна рота, дислоцирана в Калининград (на около 1400 километра от украинския град Донецк)", добави войник.

От "Щорм" също обвиниха командването на Осма армия в некомпетентност. "Дават се заповеди да тръгнем напред. Няма нито разузнаване, нито артилерийска или авиационна подготовка и ние даваме множество жертви", разказа боец. Той също посочи, че за две седмици "Щорм" е дал 22 жертви. "Ранените за 14-те дни битки бяха 304-ма", допълни мъжът.

"Това, което съобщават руските медии за някакъв напредък край с. Водяное, където сме ние, е пълна лъжа. Украинците са много добре информирани, имат по-ефикасни оръжия и са по-добре екипирани", разказа още боецът.

От "Щорм също заявиха, че не получават адекватна медицинска помощ. "Ранените се приемат в болница, но ако не платят, веднага ги заплашват с пращане на първа линия. Таксата за лечение е 20 000 рубли (около 470 лева)", разказа войник.

Мистериозна смърт на високопоставен руски командир

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13425

Водещи новини

Още новини