Откриха сваления US дрон на 900 метра дълбочина в Черно море

Getty images
share

Руски военни са открили сваления американски дрон MQ-9 Reaper в Черно море.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13416

Машината е открита на морското дъно на 60 км от Севастопол на дълбочина 850-900 м., съобщава източник, близък до руското министерство на отбраната и запознат с детайлите на операцията, за севастополския портал ForPost.

"Подводен робот се е спуснал на морското дъно и е открил MQ-9 Reaper на дълбочина около 850-900 метра. Дълбоководното разклонение на газопровода "Южен поток" минава в близост до този район", посочва източникът пред ForPost.

САЩ показаха видео от инцидента с дрона над Черно море

Руски военен кораб в момента дежури в района на падането на американския самолет. Охранява се и периметърът на мястото на падането на дрона.

Решават се по-нататъшните действия по вдигането на дрона от морското дъно.

"Дълбочината, на която е паднал дрона, е доста голяма. За да се извърши издигането, трябва да се използват средства, използвани при повдигането на потънали дълбоководни подводници", казва експерт.

Такива средства са на разположение на армията и флота и се разработва план за ефективното им използване в зоната на падане на MQ-9 Reaper.

Специалистът разказа, че руското министерство на отбраната се интересува от вътрешната електроника на дрона, както и от неговия двигател. По думите му не е изключен сценарий, при който американските сили да се опитат да унищожат дрона със собствени средства, преди той да бъде издигнат на повърхността.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13416

Водещи новини

Още новини