Бивш руски военен призна за измъчвани украинци

Getty (архив)
share

"Бившият руски военен Константин Ефремов призна, че военни под командването на Москва измъчват украинци", предаде Би Би Си.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14024

Събеседникът на британската медия заяви как по време на разпит в селище край югоизточния град Мелитопол полковник от руската армия е разбрал, че един от пленените украинци е бил снайперист.

"Полковникът, като чу това, побесня. Той накара военнопленника да си свали панталоните и го попита: "Женен ли си?" След като получи положителен отговор, разпитващият каза: "Сега ще те направя момиче, ще  запиша това и ще пратя видеото на жена ти", добави бившият офицер.

Ефремов потвърди и за случаите на масово мародерство. "Влязохме в изоставен квартал. Войниците се нахвърлиха върху всичко, което виждаха. Грабеха брадви, велосипеди, косачки за трева", допълни той.

По думите на гражданина на Русия той до началото на миналата година е служил в поделение, което се е занимавало с откриване и унищожаване на мини в южната автономна република Чечения. "Чувствах се полезен с това, което върших", каза мъжът.

Ефремов посочи още: На 10 февруари (14 дни преди старта на руската война срещу Украйна) бяхме прехвърлени в Крим. На 27 февруари ни закараха край Мелитопол.

"Условията за живот бяха ужасяващи. През цялото време спяхме отвън. В сградата, в която пазихме, имаше огромно количество храна. Ние обаче трябваше да ловим зайци и фазани, и да хвърляхме самоделни въдици в реки и езера, за да залъжем глада си", разказа още той.

Ефремов каза още, че е поискал да се уволни. "Опитах се да го направя по законния ред и подадох документите. Те обаче ме нарекоха страхливец и предател. След дълга сага бях уволнен дисциплинарно и благодарение на опоненти на Владимир Путин успях да избягам от страната си", добави мъжът.

"Ефремов в момента на уволнението си е имал чин старши лейтенант и е командвал рота (подразделение от около 100 души). Той е най-високопоставеният избягал руски военен, който призна за престъпленията на войниците и офицерите на Москва, извършени в Украйна", коментира Би Би Си.

Избягалият в Норвегия боец от "Вагнер": Разстреляха хора пред новобранци

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14024

Водещи новини

Още новини