Украйна търси спасение за енергетиката си във ВЕИ централи

Getty Images/Guliver
share

Правителството на Украйна планира да ускори прехода на страната към чиста и зелена енергия в усилията си да укрепи националната енергийна мрежа срещу руски атаки, заяви днес премиерът на страната Денис Шмигал.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Украйна, която беше нападната от руските сили миналия февруари, е изправена пред енергиен недостиг и спирания на електроенергията след руски ракетни и безпилотни удари, които според украински официални лица са повредили около 40 на сто от националната енергийна инфраструктура, предаде Ройтерс.

"Плановете за декарбонизация на енергията и зелената трансформация остават актуални. Войната направи тези предизвикателства още по-спешни", каза Шмигал на заседание на правителството.

"Ще използваме по-активно потенциала на възобновяемата енергия – слънчева, вятърна, генериране на водород, водородни технологии. Руските атаки ни тласкат към фундаментална реформа – изграждане на децентрализирана енергийна система. Тя ще бъде по-малко уязвима от вражески атаки." Шмигал каза, че създаването на условия за изграждане на мини-електростанции и малки производствени мощности ще бъде приоритет тази година.

"Укренерго": Щетите върху украинската енергийна система са безпрецедентни

Правителството е съсредоточено и върху отстраняването на щетите и укрепването на сигурността на енергийните съоръжения, особено в атомните централи, каза още той.

Експерти от индустрията казват, че украинските слънчеви централи отбелязват спад на производството на електроенергия през зимата и че секторът на чистата енергия е претърпял значителни разрушения по време на 10-те месеца на война.

Министърът на енергетиката Герман Галушченко каза през октомври, че до около 50% от съоръженията за слънчева енергия в Украйна и около 90% от вятърните паркове не работят, защото са били повредени по време на войната или са били окупирани от руските сили, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини