Зеленски с нов призив за доставка на оръжия за Украйна

share

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в традиционното си вечерно видеообръщение, че Киев има нужда от още оръжия, предава БНР. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14070

Зеленски посочи, че страната му се нуждае от повече оръдия, снаряди, съвременни танкове, които все още не са доставени на Украйна, ракетни системи за залпов огън с по-голям обсег, модерна и наистина ефективна противовъздушна отбрана.

По думите му районът на Бахмут остава най-горещата точка по цялата фронтова линия - с над 1300 км активни военни действия.Украинският президент каза още, че Русия е загубила почти 99 хил. свои военни в Украйна.

„Скоро Русия ще има 100 000 жертви. За какво? Никой в Москва не може да отговори на този въпрос“, заключи Зеленски.

Украйна затяга защитата на границата си с Беларус поради опасения, че Русия може да подготвя нова атака, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Евгений Енин, след като руският президент Владимир Путин обяви по време на посещение в Беларус, че Москва и Минск ще продължат практиката на постоянни общи военни учения.

Вчера повече потребители, отколкото онзи ден, са били изключени от електрозахранването. Причина за това са няколко попадения на дронове в понеделник сутринта.

Зеленски: Украйна се подготвя за всякакви отбранителни сценарии

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров в интервю за беларуската държавна телевизия обвини украинския президент Зеленски, че не разбира колко сериозна е ситуацията - близо 10 месеца след началото на инвазията на Русия в Украйна.

Той не уточни какви идеи на Зеленски има предвид, но посочи, че те отразяват "расисткия характер" на властите в Киев.

Лавров посети вчера Беларус заедно с президента Владимир Путин, който на обща пресконференция след среща с беларуския си колега Александър Лукашенко, заяви, че Русия не иска да поглъща Беларус.

"Русия няма интерес да поглъща никого", каза Путин и добави, че "врагът", който той не назова, иска да попречи на интеграцията между двете държави.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14070

Водещи новини

Още новини