Путин няма да проведат традиционната си среща на четири очи с премиера на Индия

Getty Images
share

Индийският премиер Нарендра Моди и руският президент Владимир Путин този месец няма да проведат ежегодната си среща на четири очи, съобщи вчера източник от индийското правителство, цитиран от Ройтерс. Информацията беше потвърдена и от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. 

По-рано през деня агенция Блумбърг съобщи, че решението за отмяна на срещата на върха е взето заради завоалираните заплахи от страна на Путин да използва ядрени оръжия във войната срещу Украйна.

Представител на индийското правителството, пожелал анонимност, каза, че решението да не се провежда въпросната среща е било взето много по-рано и темата за ядрените оръжия в случая не е била причина за промяната в плановете. 

Индийският премиер критикува остро Путин за войната в Украйна

Лидерите на Русия и Индия се срещат всяка година, както е предвидено в декларация за стратегическо партньорство от 2000 г., отбелязва ТАСС. Срещата на върха през 2020 г. не можа да се състои заради пандемията от коронавирус.

Путин посети Делхи през декември 2021 г., а двамата лидери разговаряха отново през септември тази година в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Узбекистан.

Откакто Москва започна войната срещу Киев, Индия, наред с Китай, стана един от най-големите купувачи на руски петрол, а Делхи не е осъдил директно руските военни действия, посочва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини