"Вагнер" набира заразени затворници и ги праща в Украйна

Getty images (архив)
share

"Руската частна военна компания "Вагнер" набира заразени затворници и ги праща в Украйна", това написа киевската медия УНИАН, като се позова на Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското военно министерство.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Само от затворнически лагер №5 край Санкт Петербург са били мобилизирани над 100 осъдени престъпници, инфектирани с тежки заболявания като ХИВ и хепатит С.


"На заразените мъже се дава червена гривна, ако са с ХИВ, или бяла в случай, че са с хепатит. Не липсват и мъже с гривни в двата цвята", добави медията.

Снимка: ГУР


"Според специалната служба в Киев сред затворници зрее недоволство от маркировката. Руски военни лекари масово отказват да лекуват ранени, които имат заразни заболявания. В Украйна вече регистрирани няколко носители на хепатит и ХИВ, взети в плен от силите на Киев. Това потвърждава практиката за масово набиране на заразени затворници и пращането им на фронта", добави изданието.

Собственикът на "Вагнер" Евгений Пригожин, наричан Готвача на Владимир Путин, започна да набира  затворници, които вземат участие в бойните действия в Украйна. Информацията за първите освободени престъпници в редиците на силите на окупаторите се появи в началото на август.

 

Русия прати ексзатворници в Украйна. Те започнаха да тероризират цивилни

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Водещи новини

Още новини