Кремъл: Референдумите ще доведат до промени в областта на сигурността на присъединените области

Getty Images
share

Кремъл обяви, че "референдумите" за присъединяване, които приключват днес в четирите украински зони под контрола на Москва, ще доведат до промени за тези територии, главно по отношение на сигурност с възможна ядрена защита, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13434

"Кардинално ще се промени ситуацията от правна гледна точка, от гледна точка на международното право, с всички съответни следствия за целите на защитата и гарантирането на сигурността на тези територии", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

"Нашата правна система ще разгледа всички възможности и, разбира се, нашите законодатели, изпълнителните ни органи и юридическите екипи са готови", допълни той.

Путин за референдумите в окупираните украински райони: Русия иска да спаси населението

По-рано днес бившият руски премиер и президент Дмитрий Медведев коментира възможността Москва да приложи в тези територии доктрината си за ядрено възпиране, която се предвижда такива удари в случай на ядрено нападение или при екзистенциална заплаха срещу Русия.

"Силите на руската армия ще подсилят в значителна степен защитата на всички (украински) територии, присъединени към Русия", посочи Медведев в Телеграм.

По думите му това подсилване включва "възможностите, предлагани от мобилизацията", която е в ход в страната, но също употребата на "всички руски оръжия, включително стратегическото въоръжение и тези, базирани на нови технологии".

Дмитрий Медведев: Ядрената заплаха не е блъф

"Русия има право да използва ядрено оръжие, ако това е необходимо, при предварително дефинирани случаи и при строго съответствие с принципите на държавната политика в областта на ядреното възпиране", написа още Медведев.

Помолен да коментира думите на Медведев, Песков потвърди, че неговите изказвания отразяват точно "военната доктрина" на Русия и препоръча на всички да си припомнят нейните принципи.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13434

Водещи новини

Още новини