Русия среща технически проблеми с иранските дронове, които използва в Украйна

Getty Images (архив)
share

Русия има технически проблеми с дроновете, които придоби този месец от Иран, за да ги използва във войната в Украйна, заявиха представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, цитирани от Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Служителите, които огласиха тази оценка на американското разузнаване при условие че ще останат анонимни, съобщиха за "многобройни провали" на безпилотните летателни апарати иранско производство, без да влязат в детайли. Според САЩ доставката на дронове "Мохаджер-6" и "Шахед" този месец вероятно е част от план Русия да се сдобие със стотици такива апарати.

Русия е получила дронове от Иран, което ще усложни преговорите по ядрената сделка

Миналата седмица АП съобщи, че Москва е получила наскоро стотици дронове, които може да използва във войната, въпреки предупрежденията на Вашингтон към Техеран да не ги изпраща. Вестник "Вашингтон пост" пръв писа, че Русия има технически проблеми с използването на апаратите. Руски обслужващ персонал продължава да преминава обучение в Иран как да използва в Украйна тези системи, които могат да извършват атаки от въздуха по наземни цели, да бъдат използвани в електронна война и за набелязване на мишени.

Изправена пред икономически санкции и ограничения пред вноса, Русия се обърна към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия, отбелязва БТА.

Представители на администрацията на Байдън потвърдиха, че Техеран е доставил дронове на Москва в момент, когато се опитват да го накарат да започне отново да спазва задълженията си по споразумението от Виена за ядрената му програма.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини