Кремъл: Русия се отнася към Иран като към приятел и партньор

Getty Images/Guliver
share

Москва цени приятелските си отношения с Иран, които имат богата история и които през последните години получиха нов тласък. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за иранската радио- и телевизионна компания, излъчено днес по руския тв канал "Росия-24", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Иран е наш приятел и партньор. Радващо е, че ръководителите на държавите, президентите на двете страни, са в процес на постоянно общуване", изтъква той и уточнява, че само през тази година е имало четири такива срещи. Песков казва, че тласъкът в двустранните отношения е бил в сферата на "политическата и дипломатическата координация" и в "икономическото сътрудничество". Говорителят на Кремъл припомня, че първите дипломатически контакти между Русия и Персия датират още от 16-и век, когато "много от сегашните държави даже не са съществували".

В интервюто Дмитрий Песков изразява надежда, че Москва и Техеран и занапред ще отчитат взаимно интересите си и ще проявяват уважение един към друг, за да излязат на "по-широки хоризонти".

Иранският президент предупреди САЩ и Израел да не допускат "грешки"

Водещи новини

Още новини