Продължават тежките сражения в Украйна

gettyimages
share

Сраженията в Източна и Южна Украйна продължават с противоречиви сведения от воюващите страни. Агенция Франс прес съобщава, че руските войски затягат обръча около Северодонецк - най-големия град в Луганска област, който е все още в украински ръце.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13610

Местните власти отхвърлиха твърденията на руското военно министерство, че градът е обкръжен, но потвърждават, че боевете се водят по улиците на Северодонецк.

Десетки жилищни сгради са били сринати от артилерийския огън през последните дни. Предполага се, че около 15 000 от жителите на града са в капан между воюващите, с все повече проблеми като недостиг на течаща вода и без ток, предаде БНР.

Руски военни щурмуват град в Източна Украйна

Руското командване съобщи, че войските му "са освободили град Лиман" - транспортен възел западно от Северодонецк, а ракетните части са нанесли удари по военни обекти из цяла Украйна - в Николаевка край Донецк, в околностите на Харков и край Кривой Рог, западно от Запорожие.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк повтори призива към Вашингтон да изпрати далекобойни ракетни системи за залпов огън. "Трудно е да се сражаваме с враг, който може да ни удари от 70 километра, а ние не можем да му отвърнем", написа Подоляк в Туитър.

От щаба на украинската армия съобщиха за контраофанзива срещу окупаторите в Херсонска област и че са притиснали руските войски в района на долното течение на река Южен Буг.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13610

Водещи новини

Още новини