Руски военни щурмуват град в Източна Украйна

  • 29 май 2022 14:22

  • 4069
  • 17
Руски военни щурмуват град в Източна Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Руски и украински военни водят ожесточени сражения в град в Източна Украйна днес, след като войниците на Москва с подкрепата на интензивен артилерийски обстрел са се опитали да овладеят стратегически позиции в региона на фона на яростна украинска съпротива, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13104

Украински официални представители от региона съобщиха, че руски сили "щурмуват" град Северодонецк, където поради боевете са прекъснати електроснабдяването и телекомуникациите. Градът, който е производствен център, се превърна в епицентър на руските стремежи за превземане на индустриалния украински регион Донбас. Русия също така е засилила опитите си да превземе намиращия се наблизо град Лисичанск, където украински официални представители съобщиха за непрестанен обстрел. Двата града, които преди конфликта имаха общо население от около 200 000 души, са последните значителни части от Луганска област, които засега остават под украински контрол.

Цивилни в Източна Украйна вече седмица не са излизали от убежищата заради интензивния руски обстрел

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза, че вчера е имало боеве около автогарата в града. По негови думи хуманитарен център в града не може да работи, защото е твърде опасно и на жителите се налага да рискуват обстрел, за да се сдобият с вода от около половин дузина кладенци. Областният управител Сергий Гайдай заяви, че руснаците са отстъпили "със загуби" около село Боброве, на около 20 километра югоизточно от Северодонецк.

"Ситуацията в Лисичанск е тежка заради постоянния обстрел на окупаторите, има убити и ранени хора", написа той в "Телеграм" без да дава повече подробности.

Тази сутрин украинските въоръжени сили казаха, че руски сили се опитват да укрепят позициите си около Лиман – малък град, който е ключов железопътен център в Донецка област. Вчера Москва заяви, че е превзела Лиман, но властите в Киев не потвърдиха информацията. Украинската армия каза, че продължават да се водят тежки боеве около столицата на областта Донецк.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4069 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2022.05.29 | 16:55

15
Единствените въпроси са колко време още Украйна ще се съпротивлява до капитулацията и какви загуби може да нанесе на Русия ! САЩ искат колкото се може повече и знаят , че Украйна е жертвата ! Само украинците не знаят !
знаят много добре

2022.05.29 | 18:04

17
ама ако не са на фронта нео-нацисткия командване ги разстрелва
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.05.29 | 15:54

8
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти!!! От 9та минута е просто култово!!! Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост!!!!! НАЦИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ...!!!!!!! Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто...!!! Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...

2022.05.29 | 16:30

14
урките са си нацита спор няма
Това - /watch?v=Ni-JjIPkygU

2022.05.29 | 15:55

9
Ето Ви още от татуираните подчовеци, които се криха 90 дни в каналите... На 30 секунда - Тотенкопф и Ес*Ес... на 35 секунда портет на Хи*тл*ер... На 37 секунда вече е цяла картина - Боготворение на нацизма/фашизма в пълния му блясък... На 1.58 цял цитат на/с Ад*о*лф Хи*тл*ер... На 2.20 Св*ас*ти*ки... Изгледайте го цялото - има още куп портрети на нацисти/фашисти... Има и 14*88, Келтски кръстове, Арамейски слънца, Трискалиони, Панцерфаусти, Волксфронти, Хи*тл*ерюгенди, Железни кръстове/орли и т.н. и т.н... Абе както се казва... Когато и да ги избесиш тия подчовеци по стълбовете - все ще е късно... Има и още по-фрапантни видеа в нета на нацистите/фашисти от Украйна, че и от Полша де - там вече положението е на друго ниво... За да отричаш съществуването на нацисти/фашисти в Украйна, или трябва да имаш умствени отклонения/малформации, или да си платен, или чисто и просто - и ти да си като/от тях... Това е голата истина - едно от тия три... Дано да не е последното, че в наказателното производство има споделена престъпна отговорност - когато подкрепяш/симпатизираш/обичаш престъпници...
Сенатор Ранд Пол

2022.05.29 | 15:53

4
Не може повече от 90 дни, страна от близо 50 милиона човека, която има редовна армия от 300000 човека, която има 200000 паравоенни, която има резервисти над 900000 човека, и която буквално от ден 1 на войната, раздава оръжие на всеки, който желае, а това са буквално милиони хора - да не може да отблъсне 180000 кадрови военни от Русия, а че даже и победи...!!! Сенатор Ранд Пол, като даде НЕ за последните пари, добре каза, че е меко казано притеснително, как след повече от 40 милиарда долара за два месеца, да няма напредък... А тези пари са кажи речи, колкото на Русия за отбрана, но за цяла година!!! Та наистина е странно, как Украйна не може да отблъсне, че направо и победи 180000 руснаци с всичко това??? Интересно е и защо Путин не прави мобилизация...? С толкова малко сили е пределно ясно, още от преди нахлуването, като ги бяха струпали по границата, че е абсолютно невъзможно - да се покори толкова голяма държава като Украйна, а тя е направо гигантска!!! Близо 600000 квадратни километра и близо 50 милиона човека!!! Това е все едно нас да ни нападнат, от някое македонско село 5000-10000 човека - и ние да не можем повече от 90 дни да ги отблъснем, че и категорично да ги победим... Странно е това наистина... Дори и анализаторите в САЩ, които са си потомствени русофоби, се чудят, защо няма свежи сили, а и цялостна мобилизация - тъй като на всеки, който има поне 2 мозъчни клетки му е ясно, че с толкова малко сили - всичко е обречено на провал... Провал - още от началото...

2022.05.29 | 16:14

13
При истинска война, противника се удря с цяла сила в центъра на командване, а не водиш битки за разрушени селца в лесовете.

2022.05.29 | 16:10

12
Русия и Украина източват парите на запада после ще има подялба

2022.05.29 | 16:06

11
Това е лъжлива война. Путин и Зеленски са агенти на Ротшилд. Хората мрат и страдат за интереса на финансистите.
Култова статия...

2022.05.29 | 15:54

7
Евакуация, капитулация... Или как нещата за Украйна не изглеждат добре - На Запад намаляха новините за военни успехи на украинците - Д*н*е*с БГ - Оригиналната статия е на Британския вестник - Индипендънт :)
СДАВАЙСЯ, ХОХОЛ! ТУТ АХМАТ - СИЛА!

2022.05.29 | 15:53

6
От "четивото" за отказалите да се бият 18-20 годишни руски неопитни лапетии, и от "четивото" за младите руснаци, които на концерт пеят к***р за войната, а и си гледат кефа, докато в Украйна милиони са мобилизирани и въоръжени до зъби - Хохохохохо... Нали украйнските нацисти/фашисти твърдяха, че в такива случаи - се разстрелват на място...??? Явно е било поредната лъжа от украйнските нацисти/фашисти... Младите русначета подскачат на концерт в Русия и викат к***р на войната, а тия милиони мобилизирани, въоръжени до зъби, а и с неспирен поток от продоволствия/ресурси, и 40 милиарда долара - НЕ МОГАТ да победят 180000 руски кадрови лапетии на по 18-20 години, които нямат и военен опит - ПОВЕЧЕ ОТ 90 ДНИ... Тоя ненормалник Путин, ако я спечели тая война, с тая шепа лапетии - това би била най-великата победа в историята... Шепа лапетии да набият няколко милиона, които ТРЕНИРАТ за тази война от близо 10 години... Трагикомично е просто...
Няма срам Зеленски... Иска по още 4 милиарда на ме

2022.05.29 | 15:53

5
Няколко милиона, въоръжени до зъби и непрестанно обезпечавани с всичко украйнци - да не могат да победят 180000 русначета на по 18-20 години, които за първи път са в бойни условия... Не само е резил, а е трагикомичен резил... Паралела със селото от Македония е точно на място... Това първокласниците, които са към 100000 да пратим ще ги победят за месец/2... Просто украйнските нацисти/фашисти толкова си могат.... Могат само да си драскат портрети на Хи*тл*ер по краката/ръцете и св*ас*ти*ки... Няколко милиона, на собствена територия срещу няма и двеста хиляди млади войничета - това е голата истина... И 90 дена се криха като плъхове в каналите на Азовстал татуираните... Абе щом вече и сенатори в САЩ почват да се замислят...
Един Българин

2022.05.29 | 14:40

1
Браво продажни некомпетентни журналя. Лиман от 3 дена е под Руски контрол. Северодонецк от вчера е под Руски контрол и не са отстъпвали. Наистина незнам защо ги пишете тези глупости. Явно трябва да спазвате зададената линия. Смешници.
Един Българин

2022.05.29 | 16:04

10
Красимир, Има Телеграм, има и ютуб. Украинците си го казаха сами за Лиман ( отрепката лъжлива Арестович). Той преди месец му вземаха коментар и си го каза -Всичко е построено на лъжа. Трябва да лъжем ,иначе всичко ще рухне. Намерете го и на всички ще ви стане ясно относно пропагандата.
Красимир

2022.05.29 | 15:16

3
Ти от Лиман ли идваш че знаеш?
промиват мозъците

2022.05.29 | 14:45

2
на некви заблудени оФчици, ако все още има такива които сляпо да вярват и попиват пропагандата, която изливат

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини