Путин: Всичко случващо се около Украйна е свързано с политиката на Запада

Getty Images, архив
share

Европа налага все повече санкции на пазара на нефт и газ по изцяло политически причини и под натиска на американския сюзерен. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща за развитието на петролната индустрия във вторник, пише ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13395

„Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, поради собствените си амбиции и под натиска на американския сюзерен, европейските страни налагат все повече санкции на пазарите на нефт и газ”, отчете руският държавен глава. Според него „всичко това води до инфлация”, а на Запад „вместо да признаят грешките си, търсят виновни отстрани”. „Политиците на Запад спекулират с естествената загриженост на хората за климата, като омаловажават значението на конвенционалната енергия”, каза президентът.

Путин посочи, че с отказа на ЕС от руски горива страните-членки са извършили икономическо самоубийство. "Отказвайки се от руските енергийни доставки, Европейският съюз извърши икономическо самоубийство. Наблюдаваме, че по политически причини и заради натиск от страна на САЩ в Европа се отказват от доставки на наши горива. Това доведе тежки последици за насението на тези страни", добави той. 

По думите на Путин всичко, което се случва днес около Украйна, е свързано с политиката на Запада. „Всичко, което се случва днес, включително, за наше огромно съжаление, около Украйна, се дължи на необмислената политика на така наречения колективен Запад”, смята той.

Путин с люто предупреждение заради Финландия и Швеция

Според руския президент, тези страни „в продължение на десетилетия са пренебрегвали напълно основателните опасения на Русия за сигурността и са насърчавали по всякакъв начин националистическите, неофашистките елементи в киевското ръководство, пренебрегвали са проблемите, които се развиват в Югоизточна Украйна, и в продължение на осем години са помагали за продължаването на военните действия, които киевският режим започна преди осем години”.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13395

Водещи новини

Още новини