Путин с люто предупреждение заради Финландия и Швеция

Getty images
share

Президентът на Руската федерация Владимир Путин каза, че отговорът на страната на влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще зависи от разширяването на инфраструктурата на този военнополитически блок.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

„Проблемите се създават от нулата“, заяви лидерът на Русия, цитиран от ТАСС. Той добави, че страната му няма проблеми със Швеция и Финландия, така че самото влизане на тези държави в Алианса не представлява пряка заплаха.

Русия: Членството на Швеция и Финландия в НАТО ще има сериозни последствия

На 24 февруари Руската федерация нахлу в Украйна рано сутринта и нарече войната в Украйна "специална операция", включително за "денацификация". Редица западни държави, по-специално САЩ и страните членки на ЕС, решиха да помогнат на Украйна - те наложиха нови санкции срещу Русия и предоставиха на Киев оръжие.

Властите на Руската федерация също започнаха да заплашват западните страни с агресия и неведнъж говореха за възможното използване на ядрено оръжие. Владимир Путин на 9 май в Москва на Червения площад по време на военен парад в чест на Деня на победата оправда нападението на Русия срещу Украйна с факта, че руската страна уж е предотвратила „агресия“ от НАТО.

Киев смята, че Кремъл не би нападнал украинската държава, ако беше в редиците на Алианса. На 15 май стана известно, че Финландия и Швеция официално са решили да се присъединят към НАТО. Струва си да се отбележи, че Украйна реши да следва курс за присъединяване към Алианса, след като Руската федерация превзе Крим през 2014 г. и нахлу в част от Донбас.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13394

Водещи новини

Още новини