Унгария поиска да е домакин на мирни преговори за Украйна. Киев: Желание за извличане на политически дивиденти

Getty (архив)
share

"Унгарският премиер Виктор Орбан предложи страната му да бъде домакин на мирни преговори за Украйна", предаде държавната сръбска Радио и телевизионна компания (РТС).

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13573

"Министър-председателят на членката на Европейския съюз днес заяви, че е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Той призова стопанина на Кремъл да прекрати огъня и го покани в Унгария за евентуални преговори за мир", допълни белградската медия.

"Руският държавен глава даде положителен отговор, но постави някои условия", каза още Орбан, но не разкри  подробности какво е поискал събеседникът му", посочи още РТС.

"Според унгарския премиер освен руският държавен глава в преговорния процес се предвижда да вземат участие украинският президент Володимир Зеленски, лидерът на Франция Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц", добави сръбската медия.

Сергей Лавров: Има напредък в преговорите с Украйна

От администрацията на Зеленски определиха думите на Орбан като желание за натрупване на политически дивиденти. "Въпросното предложение на господин Орбан е спекулация и идва от държавник със специфични политически възгледи", каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от медията в страната си УНИАН .

Киевската информационна агенция припомни, че Зеленски нееднократно е отправял критики към властите в Будапеща. "Правителството на съседната ни държава по всякакъв начин помага на Руската федерация и блокира помощта за нашите въоръжени сили", допълни УНИАН. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13573

Водещи новини

Още новини