Лидер на сепаратисти в Украйна: Може да проведем референдум за присъединяване към Русия

Getty (архив)
share

Самопровъзгласилата се Луганска народна република в Източна Украйна може да организира скоро референдум за присъединяване към Русия. Това съобщи днес лидерът на бунтовническия регион Леонид Пасечник, цитиран от местна медия, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

"Мисля, че в близко бъдеще ще бъде произведен референдум на територията на републиката", каза Пасечник. "Народът ще упражни висшето си конституционно право и ще изрази мнението си по въпроса за присъединяването към Руската федерация", добави той.

Русия призна на 21 февруари т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република за независими държави и нареди започването на "мироопазваща операция" в региона. Това бе прелюдия към нахлуването на 24 февруари на руски войски в Украйна с мотива, че защитават тези сепаратистки територии, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.

Луганск и Донецк се откъснаха от контрола на Киев през 2014 година, отцепил се след признат само от Москва плебисцит. Оттогава жертвите във войната между украинските сили и сепаратистите са над 14 000.

Ден 32 от войната в Украйна: Русия е обстрелвала център за ядрени изследвания в Харков

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

Водещи новини

Още новини