Зеленски към американския Конгрес: Когато мислите за Украйна, си спомнете за 11 септември

Getty Images
share

Имаме нужда от вас веднага, спомнете си Пърл харбър, спомнете си атаките на 11 септември, когато мислите за Украйна. Това каза пред американския Конгрес украинският президент Володимир Зеленски. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14702

Украинският президент призова за установяване на забранена за полети зона над Украйна, с хуманитарна цел, предаде Си Ен Ен.

С аплодисменти Конгресът на САЩ приветства изказването на украинския президент Володимир Зеленски към членовете на Камарата на представителите и Сената. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посочи, че представя украинския президент с огромна привилегия и чест. На украински тя каза „Слава на Украйна!”, като призова колегите си да направят същото.

„Благодаря Ви много! Горд съм да ви поздравя от Украйна, от Киев - един град, който се бомбардира всекидневно от руските войски. Но ние не се предаваме. Дори не мислим за секунда да се предадем, както много други градове в нашата красива държава, които са в най-лошото си състояние след Втората световна война”, каза Зеленски.

Зеленски: Който се смята за приятел на Украйна, да заповяда в Киев

Той приветства Конгреса от името на „смелия украински народ”, който по думите му в продължение на осем години се противопоставя на руската агресия и който дава синовете и дъщерите си в борбата срещу инвазията на Русия.

„В момента се решава съдбата на нашата държава. Съдбата на нашия народ - дали украинците ще бъдат свободни и ще запазят демокрацията си. Русия атакува не само нас и нашите градове, но това е груба агресия срещу нашите ценности и правото ни да живеем свободно и да изберем нашето бъдеще”, допълни Зеленски.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14702

Водещи новини

Още новини