В Украйна разработиха катапулт за хвърляне на коктейли "Молотов"

Getty (архив)
share

"Жители на северозападния украински град Луцк изобретиха катапулт за хвърляне на коктейли "Молотов", предаде киевското издание УНИАН.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13614

Според цитираната медия устройството се отличава с висока ефективност. "То хвърля бутилките със запалителна течност на далечно разстояние и е с висока точност", допълни УНИАН.

"Засега не известно колко катапулти има в града. Хората са готови да отблъснат агресора", посочи още медията.

Катапултът е наречен "ДжаВолини". Името съчетава названието на разработения в САЩ противотанков ракетен комплекс Javelin ("Джейвелин") и Волин - името на областта, чиято столица е град Луцк.

Малко след руската инвазия в Украйна властите в Киев призоваха гражданите на страната да правят коктейли "Молотов" и да ги използват срещу агресора.

По-късно пивоварна в западния град Лвов обяви, че прекратява основната си дейност и започва да произвежда запалителна течност и да пълни бутилки с нея.

За пръв път използване на запалено шише с петрол е документирано през Гражданската война в Испания (1936 – 1939 г.) от страна на силите на генерал Франсиско Франко срещу съветски танк, изпратен в подкрепа на републиканското правителство в Мадрид.

Подобни средства са използвали и японски военни по време на конфликта със Съветския съюз, наречен Битката при Халкин гол (на територията на днешна Монголия между май и септември 1939 г.)

Според най-разпространената версия оръжието получава името коктейл "Молотов" от финландските военни по време на войната им срещу СССР (1939 – 1940 г.) То е наречено на името на тогавашния съветски външен министър Вячеслав Молотов. В изявлението след нападанието срещу Финландия той е казал, че въоръжените сили на Москва не хвърлят бомби, а храна. Отговорът на финландците е бил, че връщат жеста  за храната с напитки.

12 ДЕН ОТ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА: Семейство с деца е убито при обстрел край Киев

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13614

Водещи новини

Още новини