Ген. Съби Събев: Използване на ядрено оръжие от страна на Русия е малко вероятно

Кадър NOVA
share

Войната в Украйна навлиза в решителна фаза. Очевидно ще се разразят по-решителни действия с много жертви - военни и цивилни. Целта на руското политическо ръководство е да се отчете пред обществото с военна победа. Ударът ще бъде към Харков и Киев. С овладяването на Мариопул се осъществява връзка с Донецк и Луганск. Ще се премине към по-брутално използване на военна сила. Това заяви ген. Съби Събев в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Според него, ако Украйна успее да удържи на тази масирана военна така, шансовете на Русия за успех се сриват.

“Русия разполага с 500 бойни самолета на границата на Украйна. Да не говорим за морското превъзходство. Отбраната на Украйна се втвърдява”, каза генералът. Той предвижда ескалация на напрежението сред цивилните в Русия.

Сергей Лагодински: Русия ще затъне в Украйна и няма да има време за България

Като проблем определи готовността на Русия да вкара още сили, защото това ще доведе до повече ожесточеност: “Влизането в Харков и Киев е свързано с огромни загуби. Международната общност трябва да отправи решително предупреждение към Русия. Възможно е да се намерят страни, които да помогнат, ако Украйна рухва. Възможно е някои страни да изпратят свои военни части”.

По думите му използване на ядрено оръжие от страна на Русия е малко вероятно, защото това ще дискредитира Русия.

Събев беше категоричен, че България има нужда от присъствие на войски на НАТО на нейна територия: “Това с нищо не накърнява нашата независимост. Това може да бъде под формата на многонационална военна група на НАТО. Тя изпраща ясно послание, че Алианса се е ангажирам със сигурността на България”.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини