Володимир Зеленски пред ЕП: Днес жертваме живота си заради свободата

Getty (архив)
share

Днес жертваме живота си заради свободата, каза украинският президент Володимир Зеленски пред Европейския парламент.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Държавният глава произнесе реч пред депутатите от 27-те.

"Убеден съм, че ще победим", допълни той.

"Ние сме силно мотивирани и се борим за оцеляването си. Това е най-великата мотивация за нашите съграждани", добави Зеленски.

"Нашият основен стремеж е пътят ни към Европа. Искам да чуя това и от вас", каза още той във видеообръщение към парламентаристите на 27-те.

 Зеленски изрази очакване да се обсъди вчерашната заявка на Украйна за започване на присъединителни преговори с ЕС.

Украйна официално поиска членство в ЕС

След президента говори и председателят на украинския парламент Руклан Стефанчук. Той  също изрази желанието на страната си да се присъедини към ЕС.

Малко по-късно в пленарна зала в Брюксел думата взе Шарл Мишел. Председателят на Съвета на ЕС посочи, че ЕС е взел решение за оказване на подкрепа на Украйна. "Ние ще продължим оказваме помощ на храбрия украински народ", каза още той.  По неговите думи руският президент Владимир Путин не е очаквал толкова силен, а може би и съкрушителен отговор.

Изказване направи и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. "Днес ЕС и Украйна са по-близки от всякога", каза ръководителят на органа на изпълнителната власт на 27-те. Тя също потвърди ангажимента на ЕС да помага на Украйна. "Войната в Украйна е сблъсък между върховенството на правото и правото на пушката", заяви още фон дер Лайен

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Водещи новини

Още новини