Над 100 000 души вече са напуснали Украйна

Getty Images
share

Над 100 хиляди души вече са напуснали Украйна, съобщава БНТ. От ООН предупреждават, че броят на бежанците може да надхвърли 5 милиона души.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Мъже на възраст между 18 и 60 години, украински граждани вече не могат да напускат страната си - докато действа закона за военно положение. За това предимно деца, жени и възрастни хора се опитват да преминат границите на съседните държави.

"Трябваше да се сражавам, но за мен най-важното беше да заведа децата си на безопасно място. После ще се върна, да се сражавам за моята страна." - казва украински гражданин.

Гарата в Медика, полското селище на границата с Украйна, вече е превърната в импровизирано убежище за пристигащите украинци. Много са дошли в Полша без да има при кого да отседнат.

Хуманитарна катастрофа назрява в Полша

"Тръгнахме бързо, след като чухме първите взривове. Взехме само няколко чанти и избягахме." - разказва жена, пристигнала на гарата.

Преминаването на полската територия, обаче, става все по-трудно.

"Има много хора на границата. Преминаването е почти невъзможно, ако нямате шанс. Въобще не е лесно да се стигне до тук." - споделя друга нейна сънародничка.

В Румъния, само за 24 часа са влезли над 10 хиляди украинци. Някои преминават транзитно, опитвайки се да стигнат до свои роднини в Западна Европа.

Украински бежанци бяха посрещнати с храна и вода на граничния пункт Сирет

"Очакваме между 1 до 3 милиона души да пристигнат в Полша. И от 1 до 5 милиона в съседните държави." - каза Афшан Хан, регинолен директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия

В третия ден от началото на военната операция от Агенцията за бежанците към ООН очертават тревожна картина. Те предупреждават за недостиг на горива, пари и затруднени медицински доставки в много райони на Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини