Владимир Путин: Русия не заплашва никого

Getty images (архив)
share

Може да започнем работа. Това руският президент Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция.

"Продължаваме да се борим срещу COVID-19 и тази борба се води в целия свят", каза още той в отговор на журналистически въпрос.

В същото време президентът подчерта, че кампанията по ваксинация срещу коронавирусната инфекция в страната му върви слабо. "Процентът на ваксинираните е 59,4. Това е много ниско ниво", заяви той. "Трябва да изработим колективен  имунитет и се надявам до юни 2022 г. процентът на имунизираните и преболедувалите да стигне до 80", добави президентът.

Владимир Путин за COVID-19: Изморихме се

"Хората трябва да разберат важността на ваксинацията", каза още Путин и допълни, че трябва да води разяснителна кампания за имунизацията и ползата от препаратите. Путин също определи антиваксърите като хора, "които са нечестни към своя народ".

По отношение на икономиката държавният глава коментира, че стопанството на страната му се е възстановило.     

         "Безработицата стигна до нивото отпреди пандемията. Сега този показател е 4,3% - 4,4%. В някои сектори липсва работна ръка", посочи още стопанинът  на Кремъл. 

По отношение на опонента на властта в Москва Алексей Навални, излежаващ присъда за финансови злоупотреби, руският президент каза: Неприемливо е да се прикриват криминални престъпления с политическа дейност.

На пресконференцията руският президент бе питан и по теми за външната политика на ръководената от него страна. "Русия не заплашва никого", каза Владимир Путин в отговор на въпрос дали Русия ще нападне Украйна.

Русия: Не подготвяме военно нахлуване в Украйна

 

Журналист зададе въпрос по отношение на високите цени на газа. В отговор държавният глава посочи: Ние предложихме на Европейската комисия да сключим дългосрочен договор с фиксирани цени. От Брюксел ни казаха: " По-добре пазарът на регулира цените". Е, сега пазарът регулира цените и вчера тя прехвърли 2000 долара за 1000 кубични метра.

За пръв път. Цената на газа надхвърли 2000 долара
 

Президентът на Руската федерация също каза, че "Газпром" доставя всички количества по подписаните договори със страните от ЕС. "Компанията доставя допълнителни количества синьо гориво, когато получи заявка. Така че всякакви обвинения, които ни отправят от ЕС и Киев, че руската страна използва газа като оръжие, са прехвърляне от болната глава на здравата", заяви той.

Медийната  изява на Владимир Путин продължи 3 часа и 55 минути. През това време държавният глава отговори на 55 въпроса, зададени от служители на руски и чужди медии.

Водещи новини

Още новини