Русия глобява сайт заради нарушаването на закона за чуждестранните агенти

Pixabay
share

Руският разследващ сайт "Инсайдър" днес беше глобен за нарушаването на закона за чуждестранните агенти, който изисква всяка публикация на медията да бъде придружена от бележка, че медията е "чуждестранен агент", предаде Ройтерс.

"Инсайдър", който през юли беше добавен в списъка на "чуждите агенти", съставен от министерството на правосъдието, работи с базирания в Нидерландия сайт "Белингкат" по различни проекти, сред които и разследването за отравянето миналата година на критика на Кремъл Алексей Навални с нервнопаралитичен агент.

Медия: Изкуствен интелект ще предсказва масови безредици в Русия

Московски съд днес наложи глоба от 1 милион рубли (13 600 долара) на "Инсайдър" за това, че не се е идентифицирал като "чуждестранен агент". При повторни нарушения на закона организацията може да бъде закрита.

Когато "Инсайдър" беше включен в списъка на "чуждестранните агенти", главният редактор Роман Доброхотов заяви, че базираната в Латвия медия няма да се съобрази с разпоредбата на правосъдното министерство да маркира публикациите си.

Днес пред Ройтерс той каза, че позицията му остава непроменена и ще обжалва решението на съда. През август главният редактор на "Инсайдър" напусна Русия, полицията го обяви за издирване, срещу него е образувано наказателно дело.

Водещи новини

Още новини