Русия защити новите драстични санитарни правила за чужденците

  • 17 декември 2021 20:43

  • 943
  • 1
Русия защити новите драстични санитарни правила за чужденците
© Pixabay (архив)

Кремъл защити днес новите санитарни правила, които от януари 2022 г. ще наложат много задълбочени медицински прегледи на стотиците хиляди чужденци, живеещи в Русия, мярка, която вълнува живо бизнес общността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Подобни правила съществуват в голям брой държави. Но ако възникнат проблеми, ние ще реагираме", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан от журналисти.

Президентът Владимир Путин "подкрепя създаването на възможно най-благоприятни условия за чуждестранните предприемачи, но си има правила. И е много важно те да са лесно изпълними", добави той.

Съгласно закон, който влиза в сила на 29 декември 2021 г., чуждестранните работници, пребиваващи в Русия, ще бъдат принудени да преминат поредица от медицински прегледи: изследвания на кръв и урина, скрининг за ХИВ, сифилис, туберкулоза (рентгенова снимка на белите дробове), проказа, КОВИД-19 и тест за наркотици.

На изследвания ще се подлагат и членовете на техните семейства над шестгодишна възраст и всички чужденци, дори и тези, които не работят, със срок на пребиваване повече от 90 дни в Русия. Всички лица, визирани в закона, ще трябва освен това да предоставят пръстовите си отпечатъци и биометрична снимка на властите.

Русия въвежда здравен пропуск

Само дипломати и граждани на Беларус ще бъдат освободени от тези изисквания, постановява законът.

Министерството на здравеопазването заяви вчера, че няма да е необходимо тези изследвания да се правят на всяко тримесечие, противно на това, което се казва в постановление, издадено през ноември.

Въпреки това обявяването на новите правила предизвика вълна от протести сред чуждестранни бизнес организации, включително Американската търговска камара и Асоциацията на европейския бизнес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
943 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Веднага!

2021.12.18 | 06:18

1
Реципрочни мерки за пияните свине веднага в цяла Европа и Щатите плюс алкохолни тестове всеки ден! Да си обират чукалата и марш обратно в Руспия

Добави коментар

Водещи новини