Беларуските сили за сигурност убиха мъж, който според опозицията е работел в сектора на информационните технологии

Getty images (архив)
share

Беларуските сили за сигурност застреляха 31-годишен мъж, идентифициран от продемократичната опозиция като служител на американската софтуерна компания "ЕПАМ Системс", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мъжът е бил убит вчера при акция в жилищна сграда в Минск.  Той е открил огън по служителите на реда, един от които също е загинал, заяви Комитетът за държавна сигурност на Беларус. Съпругата на застреляния мъж е била арестувана.

Следственият комитет на Беларус каза, че мъжът е бил "ликвидиран с ответен огън", след като е оказал съпротива.

Местни медии и висш съветник на намиращата се в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска идентифицираха мъжа като Андрей Зелцер, специалист по информационни технологии в "ЕПАМ Системс". Профил на мъж със същото име в социалната мрежа "Линкдин" показва, че той е работил за компанията от 2016 г.

"Има също така информация, че той е бил американски гражданин. Според неговите приятели той е подкрепял демократичното движение в Беларус", заяви съветникът на Тихановска Франак Вячорка.

Активисти: Бивш кандидат за президент на Беларус е задържан

"Имам само един коментар: насилието трябва да спре! Режимът се надява, че насилието може да раздели обществото и да заплаши противниците. Но насилието не може да бъде решение на кризата. Стига жертви. В страната трябва да се възстанови върховенството на закона", каза той.

Говорител на беларуския президент Александър Лукашенко заяви, че смъртта на служител на Комитета за държавна сигурност "няма да остане ненаказана".
Беларуската телеграфна агенция (БелТа) съобщи, цитирайки депутат, че мъжът е бил свързан с опозиционното движение.

Комитетът за държавна сигурност не посочи името или професията на мъжа, но заяви, че той е бил "терорист" - определение, използвано от властите по отношение на протестиращите срещу правителството.

"Андрей е много добър човек, чудесен зет", каза неговата тъща, цитирана от "Наша нива". "Дали смятам Андрей за терорист? Разбира се, че не", заяви тя.

 

Водещи новини

Още новини