Полското правителство ще поиска от президента да удължи срока на извънредното положение по границата с Беларус

  • 28 септември 2021 21:53

  • 398
  • 0
Полското правителство ще поиска от президента да удължи срока на извънредното положение по границата с Беларус
© Getty (архив)

Полското правителство ще поиска от президента Анджей Дуда да удължи срока на извънредното положение по границата с Беларус с 60 дни, съобщи днес говорител на кабинета, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Искането за мярката се налага поради вълната от мигранти по границата, за която Варшава обвинява беларуския президент Александър Лукашенко.

Полша и приятелските страни от Европейския съюз, Латвия и Литва, съобщиха за голямо нарастване на броя на мигрантите от страни като Афганистан и Ирак, опитващи се да преминат през техните граници. Процесът на нарастваща миграция в региона е определян от Брюксел и Варшава като форма на хибридна война, която има за цел да създава напрежение в блока заради санкциите, наложени на Минск.

"Министерският съвет реши да поиска от президента Анджей Дуда да увеличи срока на извънредното положение с още 60 дни. Ситуацията по полско-беларуската граница все още е много сложна", заяви на брифинг говорителят на правителството Пьотър Мюлер.

Откриха мъртва мигрантка на границата между Полша и Беларус

По-рано днес говорителят на президента Дуда - Блажей Спихалски съобщи пред Полската агенция по печата (ПАП), че държавният глава ще вземе решение по въпроса до петък.

Вчера полският вътрешен министър Мариуш Камински заяви, че на мобилните телефони на мигранти, преминаващи през границата, са били открити материали, свързани с ислямистки екстремизъм.

Полша обяви извънредното положение в началото на септември, но отношението на националистическото правителство към мигрантите по границата срещна критики страна на активисти, защитаващи човешките права.

Валери Зайцев
398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини