Пътниците в метрото на Москва ще могат да плащат чрез лицево разпознаване

Getty Images
share

Московското метро демонстрира вчера как работи системата за заплащане чрез лицево разпознаване, която ще бъде задействана на 15 октомври. Това е последният засега пример за бързото и неподкрепяно от някои развитие на тази технология в Русия, предадоха БТА и Франс прес.

Няма да има нужда пътниците да носят нито телефон, нито карта за метрото, нито някакви билети. Ще трябва само да попълнят в приложението своите данни, банкови реквизити и да поставят своя снимка, обясни Анна Лапушкина от пресслужбата на столичния градски транспорт.

В московското метро, едно от най-често използваните в Европа, плащането чрез биометрия ще даде възможност да се намали времето за чакане, тъй като е "тройно по-бързо" от обичайните методи, заяви Лапушкина пред журналисти.
Тя увери, че ще бъде гарантирана "пълна сигурност" на данните, без да добави подробности.

Тествана в момента с доброволци и служители в метрото, от 15 октомври системата ще действа на всичките 241 станции от гигантската мрежа, чието строителство е започнало през 30-те, по времето на Сталин.

Пресслужбата уточни, че системата работи независимо от предпазните маски, задължителни в обществения транспорт, тъй като е достатъчно да се вижда само около половината от лицето.

Турникетите в метрото ще се отварят само пред хора и няма да реагират на снимки.

Ще продължат да действат и другите методи за плащане.

Технологията за лицево разпознаване бе използвана и по-рано в Москва, където десетки хиляди камери следяха за спазването на карантинните мерки, свързани с КОВИД-19.

През март водещата верига супермаркети Х5 заяви, че започва да използва тази технология за плащане в своите магазини.

Редица руски и международни НПО обаче критикуват масовото използване на лицево разпознаване, заявявайки, че са възможни злоупотреби, изтичане на данни и други вредни последици.

Безконтролното прилагане на тези технологии води до тежки нарушения на човешките права и фундаментални свободи; те вече се използват за политически гонения, предупреди преди седмица в комюнике "Хюман райтс уоч".

Водещи новини

Още новини