Учени ще опитат лицево разпознаване при коали

  • 03 юни 2021 11:35

  • 264
  • 0
Учени ще опитат лицево разпознаване при коали
© pixabay

Австралийски учени ще изпробват устройство за "лицево разпознаване" при коали с цел по-добро разпознаване и защита на вида, съобщи АФП.

Изследователи от университета Грифит възнамеряват да използват изкуствен интелект за разпознаване на всяко животно, обитаващо щата Куинсланд, предаде БТА.

По натоварените пътища в щата са построени мостове и подлези край местообитанията на коалите, които да им осигурят безопасни трасета, далеч от автомобилите.

Проф.Джун Джу, който ръководи пилотния проект, се надява с помощта на изкуствения интелект да отпадне нуждата от контрол на камерите, за да се установи кои видове използват тези съоръжения.

"С бурното развитие на изкуствения интелект през последните десет години, технологиите са достатъчно мощни, за да разпознават не само коалите, но и други видове, които използват съоръженията", каза той.

Изследователите вече използват идентификационни знаци и джипиес устройства за проследяване на коалите.

Популацията на коалите страда от глобалното затопляне, загуба на хабитат, нападения от кучета, болести и автомобилни инциденти и е намаляла значително. Горските пожари, които опустошиха Австралия през 2019 г. и 2020 г. допринесоха значително за това.

Novini.bg
264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини