Русия разкритикува решението на САЩ за мароканския суверенитет върху Западна Сахара

Pixabay
share

Русия разкритикува днес решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае суверенитета на Мароко върху Западна Сахара, предаде Франс прес.

"Онова, което направиха американците, е едно едностранно решение, което излиза напълно от рамките на международното право", заяви руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. Той допълни, че това решение не уважава също и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, приети с подкрепата на самите Съединени щати, предаде БТА.

В Русия: Аллаху акбар, взрив и смърт

Въпросът за статута на Западна Сахара противопоставя от десетилетия Мароко и привържениците на идеята за независимост на района. Фронтът Полисарио, който се бори за отделяне, иска да бъде произведен референдум за самоопределение, както предвижда и ООН. Кралство Мароко, което контролира две трети от тази обширна пустинна територия, обаче предлага план за автономия под негов суверенитет, отбелязва АФП.

Вчера Тръмп обяви, че е подписал прокламация, с която признава мароканския суверенитет върху Западна Сахара, едновременно с обявяването на решението за нормализиране на отношенията на Мароко и Израел. По повод тази нормализация Русия днес заяви, че подкрепя установяването на дипломатически отношения между Израел и Мароко, предаде ТАСС.

Водещи новини

Още новини