Учен: Руската ваксина ЕпиВакКорона не е за хора

Getty (архив)
share

"Втората руска "ваксина" срещу COVID-19 е чиста проба препарат, използван във ветеринарната медицина," това е заявил учен от страната.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Според Александър Кудрявцев "ЕпиВакКорона" е бил средство за предпазване от антракс (заразно заболяване сред животните). "Това не е никаква разработка. Става дума за най-обикновена ваксина срещу синя пъпка и нищо повече", е посочил мъжът, представил се в профила си във Фейсбук като асистент в Института по биохимична физика към Руската академия на науките и докторант в Биологическия факултет на Московския държавен университет.

По думите на учения във ветеринарната медицина е действал следния принцип. "Животното се инжектира с препарат. Ако то не пукне – ОК, ако опъне петалата – кофти. По-важно е обаче да се спре разпространението на заразата сред други животни", е написал още Кудрявцев. "Медикаментите, използвани във ветеринарната медицина, не са за хора", категоричен е бил той

"Досега не бях чувал и виждал препарат, предназначен за животни, да се дава на човешки същества. Явно това вече е факт, показващ пълната липса на здрав разум", е написал още ученият в социалната мрежа.

Руският президент Владимир Путин на 11 октомври е обявил, че в страната му е била регистрирана втора ваксина срещу COVID-19.

По думите на държавния глава новият препарат за предпазване от заразното заболяване е бил дело на учени от институт в източния град Новосибирск и наречен "ЕпиВакКорона" (от думите "Епидемия", "Ваксина" и "Коронавирус").

Втората руска ваксина е от Сибир

Москва е обявила за регистриран в страната първия в света препарат срещу заболяването на 11 август. Той е бил наречен "Спутник V".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини