Русия: В ЕС взеха недоброжелателно решение

Getty (архив)
share

Решението, взето от Съвета на Европейския съюз днес, е недоброжелателно към нашата страна, това е казал говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

Прессекретарят на Кремъл е коментирал наложените на няколко високопоставени чиновници в Русия санкции. Заради отравянето на опонента на властта в Москва Алексей Навални  на директора на Федералната  служба за сигурност Александър Бортников, първия заместник-директор на администрацията на руския президент Сергей Кириенко и на още четирима ръководители на централно и местно ниво им е бил забранен достъпът до държави от ЕС (с изключение на пътувания по здравословни  причини) и са им били замразени авоарите в европейски банки.

ЕС въведе санкции срещу представители на Русия заради Навални

"За съжаление днес в Брюксел бе взето решение, насочено срещу нашата страна. Съветът на ЕС (в който участват премиерите и президентите на страните-членки) направи още една, съзнателна, крачка към влошаването на отношенията между ръководството на блока и 27-те страни, от една страна, и Руската федерация, от друга. Ние ще направим анализ на ситуацията и ще действаме, ръководейки се от интересите на нашата страна", е казал още Песков.

Един от основните опоненти на стопанина на Кремъл е бил изписан от берлинската болница "Шарите" на 7 септември. Той е прекарал почти две седмици в германската клиника. Навални е бил транспортиран от източния руски град Омск след като на 20 август е бил хоспитализиран след загуба на съзнание.

Работещи за германската армия специалисти са заявили, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичния агент "Новичок".

Москва е отрекла твърденията на Берлин.

 

Водещи новини

Още новини