Путин смъмри "Норникел" заради разлива на гориво в Арктика и поиска промяна в закона

Gettyimages
share

Руският президент Владимир Путин смъмри днес шефа на металургичната компания "Норникел" Владимир Потанин заради големия разлив на гориво в Арктика и нареди да бъдат направени промени в закона, за да се предотврати ново подобно бедствие, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

По време на онлайн среща със служители и експерти по опазване на околната среда Путин разкритикува Потанин за това, че компанията му не е подменила навреме резервоар за гориво, станал източник на замърсяването.
"Ако го бяхте сменили навреме, нямаше да се стигне до тези екологични вреди и компанията нямаше да се налага да покрива тези разходи (за почистване). Проучете това възможно най-внимателно в компанията", каза Путин на Потанин, който е най-богатият човек в Русия - благосъстоянието му според сп. "Форбс" възлиза на 25,5 милиарда долара.

Чистят река в Сибир след теч на 20 000 тона дизел
Потанин заяви, че компанията му ще плати за почистването, което по негови оценки ще струва около 10 милиарда рубли (146 милиона долара), и също така ще бъде готова да плати глоби за нанасяне на вреди на околната среда.
Разливът беше причинен от разрушаване на резервоар в ТЕЦ в сибирския град Норилск на 29 май, от който се изляха над 15 000 тона петролни продукти в близките реки и още 6000 тона попаднаха в почвата.

Информационният портал РБК съобщи, че руски орган за контрол на безопасността е предупредил подразделение на "Норникел" през 2017-2018 г. за нарушения в обекта, посочва Ройтерс.

Водещи новини

Още новини