Петролен разлив засегна западното крайбрежие на Венецуела

Разлив на петрол засегна западното крайбрежие на Венецуела след изтичане от тръбопровод, пренасящ суровината до главната рафинерия в страната, съобщи държавната компания Петролеос де Венесуела (Petroleos de Venezuela - PDVSA), цитирана от Франс прес.

Компанията уточни, че е взела съответните мерки по почистване на зоната близо до Миранда, в северозападния щат Фалкон, след като е отстранила теча.

Доставките на суров петрол до рафиниращия център в Парагуанб, Северозападна Венецуела, с капацитет от 950 000 барела на ден не са засегнати. Страната, която преживява дълбока икономическа криза, изпитва недостиг на бензин заради липсата на работещи рафинерии.

Венецуелското правителство обяви в петък спешен план, чрез който да регулира разпределянето на горивата при сериозния недостиг на бензин, предизвикващ километрични опашки по бензиностанциите. Без да уточни в какво точно се състои този временен спешен план, правителството на Николас Мадуро заяви, че целта е да се нормализира и регулира разпределението на горивата в краткосрочен и средносрочен план.

Мавриций пред екологична катастрофа заради петролен разлив

Петролната индустрия бе крайъгълният камък на икономическото развитие на Венецуела преди малко повече от век и неин основен източник на приходи. Само че от 3,2 милиона барела на ден преди 12 години, производството на страната спадна до под 400 000 барела на ден през юли, припомня АФП.

Според социалистическото правителство на Мадуро за това са отговорни драконовските санкции, наложени от САЩ.

Венецуелската опозиция и анализаторите пък изтъкват като причина корупцията и нехайството на отговорните лица в петролния сектор, отбелязва БТА. 

Коментари

  1. 2020.09.14 | 06:42
    bg-biblioteka.blogspot.com
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет