Петролен разлив засегна западното крайбрежие на Венецуела

  • 13 септември 2020 19:18

  • 520
  • 1
Петролен разлив засегна западното крайбрежие на Венецуела
© Getty Images/Guliver (архив)

Разлив на петрол засегна западното крайбрежие на Венецуела след изтичане от тръбопровод, пренасящ суровината до главната рафинерия в страната, съобщи държавната компания Петролеос де Венесуела (Petroleos de Venezuela - PDVSA), цитирана от Франс прес.

Компанията уточни, че е взела съответните мерки по почистване на зоната близо до Миранда, в северозападния щат Фалкон, след като е отстранила теча.

Доставките на суров петрол до рафиниращия център в Парагуанб, Северозападна Венецуела, с капацитет от 950 000 барела на ден не са засегнати. Страната, която преживява дълбока икономическа криза, изпитва недостиг на бензин заради липсата на работещи рафинерии.

Венецуелското правителство обяви в петък спешен план, чрез който да регулира разпределянето на горивата при сериозния недостиг на бензин, предизвикващ километрични опашки по бензиностанциите. Без да уточни в какво точно се състои този временен спешен план, правителството на Николас Мадуро заяви, че целта е да се нормализира и регулира разпределението на горивата в краткосрочен и средносрочен план.

Мавриций пред екологична катастрофа заради петролен разлив

Петролната индустрия бе крайъгълният камък на икономическото развитие на Венецуела преди малко повече от век и неин основен източник на приходи. Само че от 3,2 милиона барела на ден преди 12 години, производството на страната спадна до под 400 000 барела на ден през юли, припомня АФП.

Според социалистическото правителство на Мадуро за това са отговорни драконовските санкции, наложени от САЩ.

Венецуелската опозиция и анализаторите пък изтъкват като причина корупцията и нехайството на отговорните лица в петролния сектор, отбелязва БТА. 

Novini.bg
520 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ

2020.09.14 | 06:42

1
bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Водещи новини