Полша с призив към Владимир Путин

Getty Images/Guliver (архив)
share

Полша призова президента на Русия Владимир Путин да не използва за политически цели Втората световна война и Холокоста, предаде Асошиейтед прес.

Призивът отправи днес държавният министър в полското външно министерство Шимон Шинковски вел Сенк преди насрочената за тази седмица конференция в Израел по случай 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концлагера "Аушвиц-Биркенау" от съветските войски.

Полша се страхува, че ще бъде критикувана от Путин в Ерусалим

Путин, който ще бъде сред ключовите оратори на проявата, обвини наскоро Полша, че носи известна вина за избухването на Втората световна война и обвини тогавашното полско правителство в антисемитизъм. Президентът на Полша Анджей Дуда бойкотира конференцията с аргумента, че не му е дадена възможност до говори на нея, предаде БТА.

По думите на Шинковски вел Сенк, ако на конференция в Израел бъдат повторени изопачените твърдения и неверни обвинения, Полша ще предостави исторически документи и факти, за да ги обори. Министърът спомена за усилията на полската нелегална съпротива и правителството в емиграция в Лондон да съберат и споделят със световните лидери фактите за масовото унищожаване на евреи от нацистките окупатори.

Един от тези документи е полски доклад, получен от няколко правителствени ръководители през 1942 г., когато е функционирал "Аушвиц-Биркенау". В периода 1940-1945 г. в този лагер са убити около 1,1 милиона души, повечето евреи от цяла Европа.

Втората световна война започва на 1 септември 1939 г. с нахлуването на Вермахта (въоръжените сили на нацистка Германия) в Полша, последвано от инвазия от изток на Червената армия на 17 септември, припомни АП.

Водещи новини

Още новини