В Русия пият по-малко и живеят по-дълго

Getty (архив)
share

Средната продължителност на живота на гражданите на нашата страна се е увеличила, е заявила здравният министър на Русия Вероника Скворцова, предаде газета.ру.

На специална пресконференция в Москва днес членката на федералното правителство, ръководено от Дмитрий Медведев, е представила статистически данни. "За първите осем месеца на средната продължителност на живота е достигнала 73,6 години. Това е увеличение със седем месеца средно в сравнение с периода януари-август 2018 г"., е посочила още тя.

По думите на Скворцова основната причина за увеличаването на продължителността на живота е намалената консумация на алкохол. Според данни на Европейското  бюро на Световната здравна организация за периода 2003-2018 г. употребата  на спиртни напитки в Русия на глава от населението е паднала средно с 43 процента.

Централните и местните власти са въвели строги ограничения за продажба на водка и други градусови питиета. Така например през последните години на няколко пъти са били увеличени акцизите върху алкохола, въведени са били забрани за продажба на спиртни напитки през тъмната част на денонощието и други.

 

Водещи новини

Още новини