Москва ще защитава заподозрените в шпионаж русофили в България

Gettyimages (архив)
share

Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предава ТАСС.

,,От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора'', написа Косачев във ''Фейсбук'' във вторник.

Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията ежегодно провежда в Крим.

,,Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа'', подчерта сенаторът.

Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, „занимаващите се с темата за затворниците на съвестта и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз''.

ТАСС отбелязва, че ,,в понеделник българската полиция задържа секретаря на българското Национално движение „Русофили“, бившият главен редактор на вестник ''Дума'' Юрий Борисов по подозрение в шпионаж.

Водещи новини

Още новини