Борец е първият чернокож депутат във Върховната рада

Getty (архив)
share

Украинският парламент се сдоби с първия си чернокож депутат предаде ТАСС.

Състезателят по класическа борба Жан Беленюк получи мандат за законодател от листата на партията на президента на източноевропейската държава Володимир Зеленски "Слуга на народа". "Аз смятам да съвместявам законодателната си дейност с тепиха", каза борецът.

Беленюк (на 28 години) е роден в Киев от връзка между украинка и руандиец. Той е бил отгледан от майка си, защото баща му е загинал по време на гражданската война в африканската страна през 90-те години на миналия век. Спортистът-депутат спечели сребърен медал за Украйна на Лятната олимпиада в Рио ди Жанейро. Той смята да вземе злато от най-престижния спортен форум през следващата година в Токио.

Според последни данни "Слуга на народа" има 253 от 450-те места във Върховната рада. Президентската партия е следвана от "Опозиционна платформа" (44 мандата). На трето място са  формацията на бившия премиер Юлия Тимошенко "Баткившчина" ("Отечество") и партията на ексдържавния глава Петро Порошенко и кмета на Киев Виталий Кличко "Европейска солидарност" с по 40 представители. "Глас" на рокмузиканта Святостлав Вакарчук има 20 депутати.

Останалите десетки партии не успяха да преминат петпроцентовата бариера. Кандидатурата на Дарт Вейдър също не получи необходимата подкрепа.

 

Водещи новини

Още новини