Лавров отговори на Помпейо за Венецуела

gettyimages (архив)
share

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в днешния им телефонен разговор, че признаването от Вашингтон на суверенитета на Израел над Голанските възвишения пречи за уреждането на положението в Сирия, се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС. 

Руската страна подчертала, че "намерението на САЩ да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения води към грубо нарушение на международното право" и "усложнява положението в целия Близък изток". 
По-късно днес американският президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който САЩ признават израелския суверенитет над Голаните. 

В телефонния разговор между Лавров и Помпейо, състоял се по инициатива на американската страна, освен темата за Голанските възвишения, двамата външни министри обсъдили обстановката във Венецуела и в Украйна. 

Лавров акцентирал, че опитите на Вашингтон да организира държавен преврат във Венецуела и заплахите срещу нейното законно правителство, са нарушение на Устава на ООН и неприкрита намеса във вътрешните работи на суверенна държава, се казва в съобщението на руското МВнР.

Относно Украйна Лавров отбелязал като неприемливо "поощряването от Вашингтон на киевския режим да саботира изпълнението на Минските споразумения за уреждане на вътрешноукраинския конфликт". 

"След като констатираха принципните различия в позициите на Русия и САЩ, двамата външни министри се договориха да продължат контактите и размяната на оценки по споменатите и по други въпроси на международния живот, а също и по проблемните аспекти на двустранните отношения", съобщава руското външно министерство. 

Водещи новини

Още новини