Задължават държавни служители да присъстват на реч на Путин

Интернет
share

В първата си изборна поява на голямо събитие в Московския стадион "Лужники" Владимир Путин се облегна на патриотизма, пише „Берлинер Цайтунг”.

В четвъртък, десет дни преди президентските избори в Русия руският премиер извърши първата си поява пред 80 хиляди души на московския стадион. Путин, който иска да се завърне в Кремъл, избра популярен празник за появата си. 23 февруари беше някогашен ден на Съветската армия, а днес е ден на бащите в Русия, еквивалента на деня на майката на 8 март.

За много хора обаче празникът изглеждаше като работен ден: очевидно беше, че държавните служители бяха задължени да участват в събитието с повече или по-малко "деликатен" натиск. Дори писмено ректорът на Московския университет беше издал нареждане за присъствие. Цели колони от автобуси от провинцията паркираха пред стадиона, идвайки за събитието.

Същевременно речта на Путин звучеше, като че ли руският премиер искаше да възпроизведе реториката на американския президент Барак Обама, пише германското издание.

Митингът беше измислен в отговор на масовите демонстрации на опозицията срещу предполагаемите изборни измами на руските парламентарни избори, спечелени от "Единна Русия". От декември насам опозицията в Москва успя да мобилизира на три пъти десетки хиляди хора, планирани са и още митинги.

Водещи новини

Още новини