Владимир Путин: Реформата на пенсиите е необходима (обновена)

Getty (архив)
share

Пенсионната реформа е необходима. Това каза руският президент Владимир Путин в телевизионно обръщение по повод предложената от правителството начело с Дмитрий Медведев пенсионна реформа.

"Ситуацията в нашата икономика е много по-добра, отколкото преди няколко години. Преодоляхме големи трудности. Нивото на безработицата спадна, а продължителността на живота се удължи почти с осем години средно", припомни още държавният глава.

"Решението не е популярно, но е необходимо. Вдигането на възрастта до 65 години ще позволи да индексираме този вид социални плащания," посочи още Путин.

"Правителството разгледаше всички възможни да се избегне повишаването на минималния праг за излизане на заслужен отдих. Всяка алтернатива (продажба на държавна собственост, повишаване на данъците и др.) носеше краткосрочно решение и можеше да срине нашите финанси. При прилагането на някой от тези варианти щеше да ни принуди да печатаме пари без обезпечение и хиперинфлация. Това би довело до поредна криза", посочи още държавният глава.

Путин в същото време предложи някои мерки. "Повишението на пенсионната възраст трябва да става постепенно, каза той. Също така възрастните работници трябва да бъдат защитавани със силата на закона. Може да се въведат административни и финансови наказания за работодатели, които уволняват служители в предпенсионна възраст", заяви той.

Президентът заяви, че ще внесе своите предложения на кабинета и парламента, които ще преработят проектите.

 

 

 

 

Водещи новини

Още новини