Владимир Путин на парада за 9 май: Днес е най-свещената дата в историята ни (обновена+видео)

gettyimages (архив)
share

Края на Втората световна война отбелязват днес в Русия.

Централното събитие бе военният парад на Червения площад в Москва. По емблематичното място в центъра на руската столица преминават подразделения на армията на страната и бяха показани най-съвременни оръжия. Парадът започна в десет часа българско време. На Червения площад пристигна руският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на най-голямата по територия страна в света Владимир Путин, който се ръкува с високопоставени военни. Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада и поздрави участниците в събитието със 73-ата годишнина от края на Втората световна война. Той по-късно докладва на Путин.

Руският президент произнесе реч пред хората. "Уважаеми ветерани и военни от армията, флота и военновъздушните сили, драги сънародници. Честитя ви 9 май. Тази дата остава най-свещената в историята на нашата велика страна. Победата над нацизма донесе свобода и независимост не само на нашата страна, но и много други народи", каза той и обяви минута мълчание в памет на десетки милиони жертви.

"Ние се прекланяме пред нашите дядовци, бащи, баби и майки, които дадоха живота си за победата над това зло. Нашата обща задача е да не допуснем повторение на зловещите събития от миналия век", посочи още Путин и поздрави хората с празника.

Сред чуждестранните гости на парада бяха израелският премие Бенямин Нетаняху и сръбският президент Александър Вучич.

Документът, сложил край на най-кръвопролитния въоръжен конфликт през ХХ век, е подписан 15 минути преди полунощ берлинско време в германската столица. Заради часовата разлика обаче в Съветския съюз новината е пристигнала на 9 май 1945 г. Ето защо тази дата се смята от руснаците за края на Втората световна война.


Водещи новини

Още новини