Путин: Русия и Япония осъждат решително изстрелването на севернокорейската ракета над Япония

Getty Images/Guliver
share

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че двамата с японския премиер Шиндзо Абе решително осъждат изстрелването на севернокорейската балистична ракета, прелетяла над Япония, предаде Ройтерс.

Путин потвърди, че кризата със Северна Корея трябва да се реши с политически средства и че тя е заплаха за мира и стабилността в региона. Той призова решението да е основано на предложената от Москва и Пекин "пътна карта".

Руският президент посочи, че са обсъждали с Абе перспективите за обща икономическа дейност на спорните Курилски острови в Тихия океан. Островите са известни в Япония като Северните територии, а в Русия - като Южните Курили. Те са завзети от съветските войски в края на Втората световна война и близо 17-те хиляди техни жители са били принудени да се изселят.

Путин каза, че с Абе са обсъдили и перспективите за мирно споразумение, с което де юре да бъде прекратена войната между двете страни.

Шиндзо Абе заяви след срещата с руския президент във Владивосток в рамките на Източния икономически форум, че е съгласен с неговата оценка, според която ядреният опит на Северна Корея е сериозна заплаха за регионалния мир и нарушение на режима за неразпространение на ядреното оръжие.

Водещи новини

Още новини