Мартин Шулц обвини Русия в нарушение на международното право

Getty Images
share

Кандидатът за федерален Канцлер от Германската социал-демократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц подложи на рязка критика Москва. Той счита, че руските власти провеждат агресивна външна политика, а анексирането на Крим и действата на Кремъл в Украйна са груби нарушения на международното право, предаде рускоезичната версия на германската Deutsche Welle,  цитира "Фокус".

„Правителството на Владимир Путин провежда експанзивна и отчасти, много агресивна, външна политика“, заяви той в интервю за вестник Bild. Освен това, според него, някои от действията на Русия в Сирия са „абсолютно неприемливи“.

Кандидатът за Канцлер на Германия обвини Русия в „груби нарушения на международното право в Украйна и с анексирането на Крим“. Според думите му, това е извършено от страна, която има право на вето в Съвета за сигурност на ООН и на която лежи особена отговорност да се грижи за осигуряването на световния мир.

Мартин Шулц се затрудни да отговори на въпрос на водещия, колко още ще продължи окупацията на Крим. Според него, тази ситуация може да бъде решена само на масата за преговори, тъй като „руснаците са поставили другите пред свършен факт и ще настояват на това“.

Шулц, както той сам признава, не е привърженик на идеята за изолация на Русия и иска да бъде воден диалог с Москва. Той смята, че не е правилно да се залага само на „гонка за въоражаване“, към което се стреми президента на САЩ Доналд Тръмп и, най-вероятно, президента Владимир Путин би бил готов за това. Според думите на Шулц, в случай на победа на изборите, той вижда като една от първите си задачи, да опита да изработи, може би в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа(ОССЕ), единна позиция на четирите европейски участника в Г-7 – Франция, Германия, Великобритания и Италия. Това би било нужно, за да бъдат сложени на масата за преговори атомните свръхдържави – Русия и САЩ.

Водещи новини

Още новини