Лидер на проруски сепаратисти: Вече няма Украйна (обновена)

gettyimages (архив)
share

Държавата Украйна вече не съществува, заяви лидерът на проруските сепаратисти в източната част на страната Александър Захарченко, предаде газета.ру.

Днес президентът на така наречената Донецка народна република (ДНР) обяви създаването на държавата Малорусия (историческо название на части от и Северна и Източна Украйна). "Ние, представителите на всички региони от бившата Република Украйна, с изключение на Крим (окупиран от Москва през 2014 г. - бел. ред.), създаваме новата държава. Тя се нарича Малорусия, защото името Украйна се дискредитира", заяви той. "Ние смятаме да се присъединим към Съюзната държава Русия и Беларус. Също така ние ще предложим безвизов режим на Европейския съюз" , каза по-късно друг лидер на ДНР Александър Тимофеев.

"Нашата столица е Донецк, а Киев е исторически център без статут на главен град", категоричен бе Захарченко. Той допълни, че в скоро време ще свика съвещание по изработване на Конституция.

Изявата на отцепника бе коментирана от украинския президент Петро Порошенко. "Ние ще възстановим суверенитета си над превзетите от отцепниците области. "Проектът Новоросия е мъртъв", заяви той.

Захарченко и друг лидер на сепаратистите в Източна Украйна - президентът на т.нар. Луганска народна република Игор Плотницки през 2014 г. провъзгласиха обединението на двете формирования и създаване на Новоросия (друго историческо название на част от Украйна). Образуванието просъществува около една година,

Водещи новини

Още новини