Критик на Путин твърди в Сената на САЩ: Кремъл се опита да ме отрови

gettyimages (архив)
share

Руски опозиционен активист и отявлен критик на президента Владимир Путин разказа снощи пред американски сенатори в Конгреса как на два пъти се е разминал със смъртта миналия месец, след като е бил отровен с вещество, което неговите лекари все още не могат да идентифицират, предаде АП.

Свидетелствайки пред сенатска подкомисия по чуждестранните операции, Владимир Карамурза каза, че е оцелял като по чудо в кампанията на руското правителство да запуши устите на политическите си опоненти. Официалната диагноза, която му е поставена, е "токсично въздействие от неопределено вещество". Карамурза добави, че е много от органите му са престанали да функционират, поради което се наложило той да бъде поставен в изкуствена кома за няколко дни, след като е бил хоспитализиран на 2 февруари в Москва. Този епизод бил подобен на случая с мистериозното му отравяне преди две години, когато едва не умрял от остра бъбречна недостатъчност.

Явяването на Карамурза пред тази сенатска подкомисия е част от по-широко разследване, което нейният председател, сенаторът републиканец Линдзи Греъм определя като "неблаговидните руски деяния по целия свят". Греъм е един от малкото републиканци в Конгреса, които открито критикуват намерението на Доналд Тръмп за по-тесни връзки с Русия, след като американските спецслужби стигнаха до извода за намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Целта на сенатските слушания, според Греъм, е да се инициира създаването на специален фонд за "борба срещу Русия" в бюджета на САЩ. Парите от него ще се използват за финансиране и помощ на страни и организации, "даващи отпор на режима на Путин, който се опитва да унищожи демокрацията по света", казва сенаторът.

Карамурза е вицепрезидент на частната фондация "Отворена Русия", която се оглавява от намиращия се в изгнание друг критик на Путин - Михаил Ходорковски. Карамурза бе близък съратник и на убития през февруари 2015 г. в Москва опозиционен деец Борис Немцов. Няколко седмици преди да започнат новите му здравни проблеми, Карамурза изпрати писмо до сенатската комисия по външните работи с остри критики срещу правителството на Путин. Руски медии открито го наричат предател заради обръщането към към западните институции, посочва АП.

Водещи новини

Още новини