Откриха стрелба по украински военнотранспортен самолет край Одеса (обновена)

gettyimages (архив)
share

Украински военнотранспортен самолет Ан-26 е бил обстрелван в украинската морска икономическа зона в района на Одеса, съобщи днес прессекретарят на украинския президент Святослав Цеголко, цитиран от ТАСС.

Според него самолетът изпълнявал тренировъчен полет, когато по него била открита стрелба с огнестрелно оръжие откъм морска платформа за добив на природен газ. Украинският министър на отбраната Степан Полторак, цитиран от Ройтерс каза, че газовата платформа била руска. Пресслужбата на министерството съобщи, че в резултат на обстрела самолетът е получил повреди, но екипажът не е пострадал и е продължил да изпълнява полета. След връщането му на летището била забелязана 3-сантиметрова пробойна в корпуса.

Украинският военнотранспортен самолет Ан-26 е извършил две провокационни прелитания на пределно малка височина над руски газови платформи "Таврида" и "Крим-1" в Черно море. Охраната на газовите платформи не е откривала огън по самолета, но му е подала светлинни сигнали за предотвратяване на сблъсък с върховете на газодобивните кули, заяви пред журналисти в Севастопол днес представител на щаба на руския Черноморски флот, цитиран от ТАСС. Той нарече "абсолютна лъжа" твърденията на украинската страна, че самолетът Ан-26 е бил обстрелван. При втория заход на украинския самолет, с цел предотвратяване на възможна авиокатастрофа, служител на охраната на кулата на едната платформа е подал 4 светлинни сигнала от "сигнален пистолет", добави представителят на щаба на Черноморския флот.

Водещи новини

Още новини