Съдържащ алкохол лосион взе 21 жертви в Русия (обновена)

Getty Images/Guliver (архив)
share

21 души са починали в сибирския град Иркутск, след като пили лосион, съдържащ алкохол, съобщи за ТАСС източник от правоохранителните органи.

"21 души са починали, 16 от пострадалите са в крайно тежко или тежко състояние", заяви източник от медицинските среди в региона.

Проверяват се два търговски обекта в града, образувано е наказателно дело за продажба на стоки, които не отговарят на изискванията за сигурност и предизвикване на смърт по непредпазливост.

Починалите са от един жилищен район на Иркутск. Те са пили парфюмерийния продукт "Бояришник", съдържащ глог.

В разследването са се включили и службите, които контролират продажбите на алкохолни напитки. Техен представител обясни, че регулацията на фармацевтични настойки и парфюмерийни лосиони, съдържащи спирт, е много скъпо. Обмисляло се е налагането на по-строг контрол от 1 януари, но още не са взети решения. Според експерта подобни продукти на спиртна основа трябва да се продават само в специализирани магазини, а не в широката търговска мрежа.

Отравянията с алкохолни сурогати са чести в Русия, но случаят в Иркутск е най-смъртоносният от години, посочва Асошиейтед прес.

Водещи новини

Още новини