Михаил Горбачов: САЩ изнасят демокрация като кафе

gettyimages (архив)
share

САЩ изнасят демокрация по света, както се продава кафе, каза Михаил Горбачов пред Интерфакс.

Първият и последен президент на Съюза на съветските социалистически републики (СССР) даде обширно интервю пред руската агенция по повод 25 години от опита за преврат срещу него. "Вашингтон не искаше да има силен и демократичен Съветски съюз. В Америка видяха в разпада на първата социалистическа държава в света възможност за бизнес. Те започнаха да изнасят демокрация като кафе. Първо предлагат стоката си на ниска цена, а после налагат своите условия, като не предлагат никакъв избор", коментира Бащата на Перестройката.

Според Горбачов външната политика на САЩ е останала непроменена през последния четвърт век. "Дори сегашният стопанин на Белия дом Барак Обама не извърши радикални реформи в дипломацията на Вашингтон за налагане на своята воля в други точки по света", каза още той.

Група военни и комунистически хардлайнери на 19 август 1991 г. арестуваха Горбачов и го обявиха за нелегитимен държавен глава. Превратаджиите бяха свалени за броени дни след това и президентът бе върнат на власт. Въпреки контрапреврата, той не предотврати разпада на СССР.

Водещи новини

Още новини