Путин: Гледищата на Москва и на Пекин по международните въпроси са много близки

Getty Images/Guliver
share

Интервюто на руския президент Владимир Путин за Синхуа, дадено в навечерието на утрешното му посещение в Пекин, предизвика много голям интерес в Китай и в света. Това заяви днес пред ТАСС генералният директор на Синхуа Цай Минчжао.

"Президентът Путин: съвместната ни дейност с (китайския държавен глава) Си Цзинпин е движеща сила на руско-китайските отношения", цитира част от интервюто на сайта си Синхуа.

Лидерът на Русия отбелязва "безпрецедентното равнище на взаимно доверие" в отношенията с Китай. Гледищата на Москва и на Пекин по международните въпроси са много близки или съвпадат, заявява той. Москва приветства китайските инвестиции на руския енергиен пазар, посочва Владимир Путин. Инициативата на Си Цзинпин "Икономически пояс на Пътя на коприната" е навременна, интересна и перспективна, добавя руският президент.

Синхуа разпространи вчера интервюто му на китайски, английски, руски, френски, арабски и испански, каза Цай. "Както личи от днешните сводки, то се цитира в голям брой чуждестранни медии, качено е на всички големи сайтове.

"Зная, че президентът Путин работи с напрежение през дните на Международния икономически форум в Санкт Петербург, където се редуваха проява след проява. Но той успя да отдели почти един час, за да ми даде интервю. Като говорим за държавни глави, подобно внимание е рядко нещо", изтъкна шефът на Синхуа.

"В интервюто се отрази огромното внимание, което президентът Путин отделя на китайско-руските отношения и на визитата си в КНР на 25 юни", допълни Цай. Той изрази благодарност към руския лидер за "цялостното му доверие към Синхуа" и даде висока оценка за организационната помощ на ТАСС в осъществяването му.

Водещи новини

Още новини